Takläggare Enköping

Bäst på tak i Uppland | 019-58 02 23

Takläggare

Plåt - ett anrikt byggmaterial

Redan under 1500-talet började plåt att användas som byggnadsmaterial på bostadshus och fastigheter. Men det var under 1800-talet och 1900-talet som plåten verkligen slog igenom och blev ett byggnadsmaterial som användes på bred front.

Därmed har plåten spelat en historisk roll för oss människor. Här i Europa har många byggnader klätts med plåt, såväl tak som fasader. Historiskt är det i första hand kopparplåten med sin yta av patina som blev populär i många europeiska städer. Plåten har alltså varit en viktig del av stadsbilden och är det än i dag.

Plåt tillverkas i dag i många olika material beroende på vad den ska användas till. Mjuk plåt passar bra för vackert falsade tak. Hårdare plåt fungerar bra i situationer där plåtskivorna i ett tak kräver mer stadga. De olika plåtmaterialen tillverkas för att vara anpassade till vilken typ av tak de ska ingå i. Det finns mycket att välja på, både när det gäller funktion, utseende och monteringsmetod.

plåttak

Ständig utveckling

Hela tiden utvecklas alltså metoderna för att tillverka nya plåttak. Här i Sverige började vi med automatisk produktion omkring 1940 sen dess har utbudet av plåttak formligen exploderat. I dag har den automatiserade bandvalsningen nu tagit över efter att de traditionella metoderna att valsa plåt fasats ut. Bandvalsad plåt som är belagd med färg är utgångpunkten för den profilerade plåten som blivit mycket populär under de senaste decennierna.

Plåttak som böljande takpannor

Ett exempel på moderniseringen av plåttak är tegelpanne-imitationer i plåt. På senare tid har plåtskivor som påminner om just takpannor i tegel blivit populära. Det här är plåttak som kan ge husägaren ett stabilt och slitstarkt tak samtidigt som huset får det vackra estetiska uttryck som tegelpannor kan ge. Det här är ett vanligt förekommande takmaterial för villor - både helt nybyggda och enfamiljshus där man nyligen bytt tak.

Plåttak kan tillverkas i olika kvaliteter och ta hänsyn till vilken bärighet och andra egenskaper som behövs för olika typer av tak.

Ett tak ska ju i första hand skydda de boende från klimatpåverkan - regn, snö, hårda vindar, kyla, höga temperaturer och åska. Men taket har också som uppgift att skydda den övriga fastigheten från slitage och skador. Dessutom är taket viktigt för hur ett hus uppfattas av ögat.  Att nu plåttak som imiterar stilen från tegelpannor blivit så uppskattade hänger troligen ihop med att det här är en lösning där tillverkarna lyckats kombinera människans olika behov när det gäller tak. Det är både vackert och står emot väder och vind - precis som plåttak gjort i alla tider, ända sen medeltiden. 

 

Vi lägger ditt kvalitativa tak!